Dapatkan alamat rumah kawan dengan menggunakan mouse

20 Disember 2009



Salam buat semua. Kali nie aku akan cuber membuka sebuah lagi  idea dan aku raser korang juga berfikir sedemikian tp mgkin tercari2 adakah berada dlm platform yg sesuai. Dan kini aku cuber menceritakan...

Tempoh hari aku telah memasang extension google chrome waktu solat bagi kawasan tempat tinggal aku. Senang sket nak tau biler dah masuk waktu solat sambil tgh2 syok men internet. Tak lar dikatakan lalai dengan dunia internet. Tapi bagi menetapkan zone mana utk mendapat waktu solat yg tepat, maka aku perlu memasukkan latitud dan juga longitud bagi kawasan aku.

Aku pikir2 balik maner ar aku nak dpt lokasi dgn detail sbegitu. Tp extension nie jugak bg guideline kat ner aku leh dpt kan detail nie. Maka aku terjumpalah laman ini(klik sini) seperti gambar rajah diatas. Tersangat terkejutnya aku biler sahaja aku pointkan ke rumah aku diatas peta, maka terpampanglah alamat rumah aku(tanpa nombor rumah) dan latitud dan longitudnya sekali. Seperti gmbar bawah nie.


Bukan alamat sebenar. Hehe.

Punya lah senang nak dapat alamat sesuatu tempat dengan hanya menggerak mouse jer. Dan plg pnting kiter kener igt tmpat tue kat ner. Tapi hal ini membuka pertanyaan dari aku. Adakah ini perkhidmatan percuma paling hebat kita dapat? Bagaimana pula dengan teknologi yg sedia ada lebih hebat tetapi bukan utk org ramai dan mgkin utk tujuan ketenteraan? Agaknyer tandas umah aku pon diorang leh tau kat maner.

Dgn mendapatkan koordinat yg tepat maka kiter dpt ke lokasi tersebut dgt cepat dan tepat. Tapi aku raser utk bacaan dari website nie mgkin ader lari sket mgkin kerana beberapa faktor yg aku luper tp pernah belajar masa aku part 4 dlu. Hehe. Mender free lari2 sket tue x per ar. Hehe.

Aper2 pun korang leh cuber kalau2 korang agak ragu2 dgn alamat sesuatu tempat tp segan nak tanyer. Hehe. Dan mgkin korang leh wat spotcheck utk kes2 tertentu sperti-korang-pun-tau-kan. Aku ucapkan selamat berjaya dan gunerkan lah ke arah kebaikan.


Nie ar extension yg aku maksudkan. Best kan? Guner ar Google Chrome.

p/s: Teringat citer Windtalker, carik koordinat, antar kod, pastu booooomm!!

Anda dijemput untuk melayari laman-laman di bawah. Laman-laman ini merupakan pautan dari laman perkongsian artikel Apesal.com. Semoga dapat menambahkan pembacaan anda.

6 ulasan:

Aidi-Safuan berkata...

camne nak masokkan address?xde pon.yang ada latitud,longitud,location ngan postcode jer.ker aku nye nih version laen?

sAzUwI berkata...

owh..ko nak letak alamat pastu biar map tue carik ker?
kan ader form lat, lon, pastue ader location..ko masukkan nama tempat kat location tue pastue ko klik anak panah...superb..hehe

naweishin berkata...

tahu x mcmne nak dapatkan alamat rumah seseorang plak? mungkin trace dr no telifon dia ker ? tahu x ? amat perlukan jawapan....

sAzUwI berkata...

kalau melalui no telifon raser2 nyer secara tepat tak dapat lah..tp boleh tau kalau bandingkan ikut kawasan..mungkin leh try refer website yellowpages.com.my..

pendapat sayer terhad utk lebih tepat..

Tanpa Nama berkata...

betol3

LensaHp berkata...

Hahaha...

Catat Ulasan

Komen anda sangat bermakna. Elakkan komen menggunakan Anonymous. Anda bebas memberi komen walaupun dengan nama samaran. Terima Kasih.

Copyright © 2010 Anjung Sazuwi | Free Blogger Templates by Splashy Templates | Layout by Atomic Website Templates